Pierś z kaczki z warzywami

Przepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po pierś z kaczki, którą przyrządziliśmy na sposób orientalny i podaliśmy ją z pieczonymi warzywami. Usmażenie na patelni i dopieczenia w piekarniku dało mięso soczyste, różowe w środku i z chrupiącą skórką.
Pierś z kaczki z warzywami – składniki
Pierś kaczki:
- 1 podwójna pierś z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
Warzywa do kaczki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1/2 pora (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowy
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Piersi z kaczki opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa.
Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej jedną godzinę.
Marchew i pietruszkę obrać, opłukać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż w cienkie paski. Cukinię obrać i również pociąć na cienkie paski.
Por umyć, pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i po chwili marchewkę, cukinię oraz por. Krótko przesmażyć, dodać olej sezamowy oraz sos sojowy, trzymać na patelni, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Włączyć piekarnik i w programie z termoobiegiem nastawić temperaturę 180oC.
Drugą patelnię dobrze rozgrzać na sucho. Położyć na niej otarte z marynaty piersi z kaczki, skórą do dołu i smażyć, aż będzie ona rumiana i chrupiąca (ok. 6-7 minut). Odwrócić na drugą stronę, smażyć 3-4 minuty. Po tym czasie mięso zawinąć w folię aluminiową na 3 minuty.
Piersi odwinąć z foli, pokroić wzdłuż nacięć na skórze (nie rozcinać do końca), przełożyć na naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Równocześnie z piersiami z kaczki do piekarnika włożyć paski pietruszki ułożone na papierze do pieczenia.
Piersi z kaczki podawać wyłożone na warzywach z patelni oraz z upieczoną pietruszką.
|
Podobne przepisy
