Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami, a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło smaczne, a mając świadomość, że to preludium do wysypu owoców, tym przyjemniej było je jeść. 🙂
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką – składniki
Ciasto jogurtowe:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
Owoce:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Ciasto jogurtowe:
Do naczynia wlać jogurt, dodać jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników. Dolać olej, krótko zmiksować, następnie, ciągle miksując, stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kruszonka:
Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone zimne masło. Całość rozdrabniać palcami, aż składniki się połączą i powstaną grudki. Wstawić do lodówki.
Owoce:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na części. Zasypać cukrem, odstawić na 10 minut.
Wykonanie
Ciasto jogurtowe przelać do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć na nim odsączony rabarbar, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 50 minut – do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką można po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem lub po wystygnięciu cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Magdalena
26 maja 2017 at 20:03
pyszne ciasto:)