Wigilijna kapusta pieczona

Jedną z dwunastu potraw, która obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole, jest kiszona kapusta z grzybami. W tym roku postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i do kiszonej kapusty oraz grzybów dodałam nieco słodkości pochodzącej z suszonych owoców. Dodatkowo tegoroczna wigilijna kapusta nie była gotowana, lecz długo pieczona w piekarniku. W tym czasie kapusta zmiękła, nabrała brązowego koloru oraz aromatu grzybów i suszonych owoców. Tak przygotowana wigilijna kapusta pieczona została przez nas podzielona na dwie części i zamrożona, aby zabrać ją na święta do naszych domów.
Wigilijna kapusta pieczona – składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych borowików
- 12 suszonych śliwek
- 12 suszonych moreli
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki majeranku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
Grzyby zalać dwiema szklankami zimnej wody, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie grzyby odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, a wodę zachować.
Śliwki i morele pokroić w paski.
Cebule obrać, pokroić w kostkę.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pokrojone śliwki, morele i grzyby oraz kminek i majeranek. Smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie na patelnię włożyć kapustę, dodać ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca oraz liście laurowe, wymieszać składniki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wodę z namaczania grzybów i przykryć przykrywką lub naczynie owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego o 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160oC, kapustę z grzybami piec przez 120 minut.
Wigilijną kapustę pieczoną po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przed podaniem przełożyć na półmisek.
Podobne przepisy





