Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wigilijna kapusta pieczona

Wigilijna kapusta pieczona

Jedną z dwunastu potraw, która obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole, jest kiszona kapusta z grzybami. W tym roku postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i do kiszonej kapusty oraz grzybów dodałam nieco słodkości pochodzącej z suszonych owoców. Dodatkowo tegoroczna wigilijna kapusta nie była gotowana, lecz długo pieczona w piekarniku. W tym czasie kapusta zmiękła, nabrała brązowego koloru oraz aromatu grzybów i suszonych owoców. Tak przygotowana wigilijna kapusta pieczona została przez nas podzielona na dwie części i zamrożona, aby zabrać ją na święta do naszych domów.

Wigilijna kapusta pieczona – składniki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Grzyby zalać dwiema szklankami zimnej wody, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie grzyby odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, a wodę zachować.

Śliwki i morele pokroić w paski.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pokrojone śliwki, morele i grzyby oraz kminek i majeranek. Smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie na patelnię włożyć kapustę, dodać ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca oraz liście laurowe, wymieszać składniki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wodę z namaczania grzybów i przykryć przykrywką lub naczynie owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego o 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160oC, kapustę z grzybami piec przez 120 minut.

Wigilijną kapustę pieczoną po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przed podaniem przełożyć na półmisek.




Wigilijna kapusta pieczona

Wigilijna kapusta pieczona

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wigilijna kapusta pieczona
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

REKLAMA