Ragoût z dziczyzny

W ostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny, a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie nadało nie tylko mięso, ale także dobre wino, gorzka czekolada i świeża leśna żurawina. Wraz z kolejnymi etapami gotowania dziczyzny, danie przyjmowało to, co najlepsze z kolejno dodawanych składników, aby w efekcie końcowym osiągnąć pełen bukiet smaków i aromatów.
Składniki na ragoût z dziczyzny
- 1 kg mięsa z dziczyzny (dzik, jeleń, sarna)
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 szalotki
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml wywaru (najlepiej z dziczyzny, ale może być też wołowy)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka jałowca
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu
- 3 gałązki świeżego tymianku
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g świeżej żurawiny
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Szalotkę obrać, pokroić w krążki. Warzywa wsypać do garnka z grubym dnem.
Mięso z dziczyzny zalać mocno gazową wodą mineralną, odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć je na durszlaku, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony, pokroić w kostkę.
Na patelni mocno rozgrzać olej, wrzucać partiami mięso, obsmażać z każdej strony i przekładać do garnka z warzywami. Podsmażać kilka minut, wlać czerwone wino, dodać wszystkie przyprawy oraz startą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Gotować bez przykrycia 10 minut, wlać wywar, nałożyć przykrywkę, gotować na małym ogniu 1,5 godziny – od czasu do czasu zamieszać.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodać połamaną gorzką czekoladę oraz umytą żurawinę.
Ragoût z dziczyzny doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Podobne przepisy





