Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Mojito (mohito)

mojito (mohito)

Mojito (mohito) to jeden z moich ulubionych drinków, który zazwyczaj zamawiam podczas wyjść. Jest on prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, które tworzą orzeźwiający, miętowo-limonkowy smak. Mojito przygotowane bez rumu jest dobrym pomysłem na upalne dni, kiedy chcemy sięgnąć po chłodzący, lekki i ożywczy napój.

Składniki na jedno mojito

  • 40 ml białego rumu
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kilka listków mięty
  • pokruszony lód
  • woda lekko gazowana




Wykonanie

Limonkę sparzyć, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich przekroić na pół. 4 kawałki wrzucić do wysokiej szklanki, wsypać cukier i za pomocą łyżeczki lub okrągłego tłuczka lekko ugnieść, aby limonki puściły sok.

Do szklanki wrzucić listki mięty lekko ściśnięte w dłoni, ponownie ugnieść zawartość szklanki. Dodać pokruszony lód (do wysokości połowy szklanki), wlać rum i na koniec uzupełnić zawartość szklanki gazowaną wodą. Całość przemieszać i podawać.

mojito (mohito)




1 Komentarz

  1. 18 kwietnia 2021    

    Mojito jest jednym z najlepszych drinkiem na imprezach 😉 Dodam, że tez go trzeba umieć zrobic a nie każdy umie 😉 A ten przepis próbowalam i jak dla mnie jest genialny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.