Mojito (mohito)

Mojito (mohito) to jeden z moich ulubionych drinków, który zazwyczaj zamawiam podczas wyjść. Jest on prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, które tworzą orzeźwiający, miętowo-limonkowy smak. Mojito przygotowane bez rumu jest dobrym pomysłem na upalne dni, kiedy chcemy sięgnąć po chłodzący, lekki i ożywczy napój.
Składniki na jedno mojito
- 40 ml białego rumu
- 1/2 limonki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- kilka listków mięty
- pokruszony lód
- woda lekko gazowana
|
Wykonanie
Limonkę sparzyć, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich przekroić na pół. 4 kawałki wrzucić do wysokiej szklanki, wsypać cukier i za pomocą łyżeczki lub okrągłego tłuczka lekko ugnieść, aby limonki puściły sok.
Do szklanki wrzucić listki mięty lekko ściśnięte w dłoni, ponownie ugnieść zawartość szklanki. Dodać pokruszony lód (do wysokości połowy szklanki), wlać rum i na koniec uzupełnić zawartość szklanki gazowaną wodą. Całość przemieszać i podawać.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
nalewka ze śliwek
18 kwietnia 2021 at 17:18
Mojito jest jednym z najlepszych drinkiem na imprezach 😉 Dodam, że tez go trzeba umieć zrobic a nie każdy umie 😉 A ten przepis próbowalam i jak dla mnie jest genialny.