Tort Sachera

Wiedeń kojarzy mi się z Sisi, Mozartem, operą i koncertami noworocznymi, kawą po wiedeńsku i oczywiście tortem Sachera. Będąc kilkanaście lat temu w Bratysławie, wybrałam się z Siostrami na jednodniową wycieczkę do stolicy Austrii, aby zobaczyć wszystko, co w tym mieście jest ważne. Po obejrzeniu zabytków usiadłyśmy w restauracji pod Katedrą Stephansdom i zamówiłyśmy wiedeńskie specjały – kawę i tort Sachera. Smaku oczywiście nie pamiętam, ale ponieważ jest to klasyka cukiernictwa, przepisu na ten austriacki tort nie mogło zabraknąć na naszym blogu.
Tort Sachera – składniki
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1 szczypta soli
Czekoladowa glazura:
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- 150 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu morelowego
|
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe:
Wanilię rozciąć wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać je do masła oraz 100 g cukru pudru. Składniki ucierać, aż masło będzie białe i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając na niskich obrotach.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać ją do ubitego masła z jajkami, delikatnie wmieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder (100g) i cały czas ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Przełożyć ją do czekoladowej masy, przesiać mąkę pszenną i całość dokładnie, delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać czekoladowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (z termoobiegiem), piec 55-60 minut, do suchego patyczka. Wypiek wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie i wystudzić.
Czekoladowa glazura:
Do garnka wlać 125 ml wody, wsypać cukier i postawić na średni ogień. Nie mieszając poczekać, aż woda zacznie wrzeć, od tego momentu gotować jeszcze 5-6 minut. Cukrowy syrop zestawić z ognia, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści – glazura powinna mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Odczekać, aż glazura będzie miała odpowiednią do wylania temperaturę – nie będzie parzyła warg.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z tortownicy, położyć na paterze lub wyższej kracie, przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować dżemem morelowym, przykryć drugą częścią czekoladowego ciasta, boki oraz wierzch posmarować resztą dżemu. Następnie stopniowo, zaczynając od środka, pokrywać je czekoladową glazurą, która powinna sama po nim spływać.
Tort Sachera pozostawić do zastygnięcia czekoladowej polewy, pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną.
|
Podobne przepisy
