Kruche ciasteczka ze skwarkami

Ten wpis powinnam zacząć tak, jak większość blogów kulinarnych, na którym jest przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami – ciasteczka mojego dzieciństwa. 🙂 Wytapiany smalec był dla nas, dzieci, mniej atrakcyjny od pozostałości po jego zlaniu. Złociste skwarki oznaczały bowiem dla nas sporą porcję przepysznych ciasteczek z nich wypiekanych. Czasami aktywnie włączaliśmy się w ich przygotowanie, mieląc skwarki lub przeciskając je przez maszynkę ze specjalną nakładką do ciastek. Wspaniałe wspomnienia, jak i wspaniały smak tych kruchych ciasteczek zamknięty w tym przepisie. 🙂
Kruche ciasteczka ze skwarkami – składniki
- 250 g skwarek
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Skwarki dwu- lub trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone skwarki, jajka, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto wkładać do maszynki do mielenia mięsa z zamontowaną odpowiednią końcówką lub cienko rozwałkować i wykrawać wybrane kształty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), kruche ciasteczka ze skwarkami piec 25 minut.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Asa_6niebo
29 marca 2016 at 21:18
qrcze, jakoś mnie w dzieciństwie i topienie smalcu i takie ciasteczka ominęły…nigdy podobnych nie jadłam