Pudding ryżowy

Pudding ryżowy to pyszny, słodki deser, który może zastąpić ryż na mleku. Bardzo on nam smakuje, ale rzadko go robimy – niestety na śniadania przygotowanie go trwa za długo, a wieczorami już nie ma się ochoty stać 30-40 minut przy piecu, pilnując, żeby nic się przypaliło. Jakiś czas temu w książce kucharskiej natrafiłem na przepis na pudding ryżowy, jest on podobny do mlecznego ryżu, jedynie dodaje się skórkę z cytryny lub pomarańczy i odrobinę budyniu. Od kilku dni ten przepis za mną chodził, aż wreszcie się zdecydowałem i jedynie żałowałem, że nie zrobiłem więcej. Następnym razem już nie będę potrzebował zbierać się kilka dni, żeby ponownie ugotować pyszny, kremowy pudding ryżowy. 🙂
Pudding ryżowy – składniki
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 duży kawałek skórki z cytryny (lub pomarańczy)
- 1/3 szklanki ryżu
- 2 płaskie łyżeczki budyniu
- 1/3 szklanki dodatkowego mleka
- cynamon w proszku
|
Przygotowanie
Cytrynę dokładnie umyć, odciąć długi pasek skórki.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i dodać skórkę. Zagotować, mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści.
Do mleka wsypać ryż, gotować ok. 30 minut na małym ogniu, na początku od czasu do czasu mieszając, pod koniec trzeba bardzo często mieszać, żeby się nie przypaliło.
Gdy ryż będzie już miękki, wyjąc skórkę, rozrobić budyń w dodatkowym mleku, wlać go do garnka i jeszcze dwie minuty gotować, żeby pudding zgęstniał. Przelać do naczynia, w którym będzie podawany, posypać cynamonem.
Pudding ryżowy można podawać na ciepło i na zimno.
|
Podobne przepisy
