Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi

Jeśli i u Was na świątecznym stole śledzik musi być, to może zainteresuje Was nasza sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi. Składniki na nią z pewnością znajdą się w każdym domu, a jej przygotowanie można rozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków przy okazji pieczenia ciast. Sałatkę można bardzo prosto przygotować, gdyż wystarczy wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki. Otrzymamy wtedy piękny buraczkowy kolor, ale sałatka będzie mniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo.
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki
- 3 jajka wielkości L
- 1 słoik marynowanych grzybów
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, następnie obrać i pokroić w kostkę.
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Grzyby wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Filety śledziowe pokroić w paski.
W miseczce wymieszać majonez oraz śmietanę.
W najprostszej wersji na tę sałatkę wszystkie składniki można od razu wymieszać, jednak ładniej będzie się prezentowała jako warstwowa sałatka ze śledziami. Warstwy można przygotować i ułożyć następująco:
W kolejnej miseczce wymieszać pokrojone ziemniaki i ogórki kiszone, wmieszać 3 łyżki majonezu ze śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W następnej miseczce wymieszać pokrojone jajka z grzybami marynowanymi i musztardą, wmieszać 2 łyżki majonezu i śmietany. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do reszty majonezu i śmietany wmieszać starte buraczki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na dno półmiska, na którym będzie podawana sałatka, wyłożyć warstwę ziemniaków z ogórkami kiszonymi, na niej rozłożyć kawałki śledzi, przykryć je warstwą jajek z marynowanymi grzybami. Całość otoczyć sosem z majonezu, śmietany i buraczków.
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Podobne przepisy





