Pasztet na boczku

M&B
Pasztet na boczku

Gdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku. Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki domowy pasztet. Ciekawi smaku jedliśmy go, gdy nie zdążył jeszcze całkowicie wystygnąć i trzeba przyznać, że przepis jest naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem.

Pasztet na boczku – składniki

  • 1 kg boczku surowego
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 duże bułki
  • 5 jajek
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz, sól do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy



Wykonanie

Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki.

W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku.

Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć.

W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię.

Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190oC (grzałka góra-dół). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pasztet na boczku
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis