Pasztet na boczku
Gdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku. Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki domowy pasztet. Ciekawi smaku jedliśmy go, gdy nie zdążył jeszcze całkowicie wystygnąć i trzeba przyznać, że przepis jest naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem.
Pasztet na boczku – składniki
- 1 kg boczku surowego
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 duże bułki
- 5 jajek
- 1 kopiasta łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz, sól do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
|
Wykonanie
Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki.
W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku.
Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć.
W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię.
Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190oC (grzałka góra-dół). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
|