Sałatka z fioletowych ziemniaków
Fioletowe ziemniaki zostały zakupione na zaplanowaną romantyczną kolację, jednak ostatecznie zdecydowaliśmy się na owoce morza. Kilka dni później zrobiliśmy z nich kolorową, wiosenną sałatkę z musztardowo-śmietanowym dresingiem. Sałatka z fioletowych ziemniaków jest pierwszym naszym pomysłem na to warzywo, a ponieważ bardzo dobrze się sprawdziły i do tego są coraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. 🙂
Składniki na sałatkę z fioletowych ziemniaków
- 500 g fioletowych ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, cukier, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości w osolonej wodzie – 15-18 minut. Zlać wodę, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki.
Szczypiorek opłukać, posiekać.
Łodygi selera naciowego umyć, pokroić.
W misce wymieszać majonez, oliwę, musztardę i ocet, wsypać warzywa, przemieszać. Sałatkę z fioletowych ziemniaków doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
|