Risotto z czerwonymi burakami

Ze względu na to, że buraki czerwone długo się gotują, zazwyczaj staramy się zaplanować kilka dań, w których można je wykorzystać. W tym tygodniu powstały z nich dwie całkowicie różne potrawy – brownie oraz risotto. Ciastem zajął się Bartek, a ja stałam przy kuchence i pieczołowicie mieszałam ryż i dolewałam kolejne porcje rosołu, aby risotto się nie przypaliło i miało aksamitną, kremową konsystencję. Dodanie buraków nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą.
Risotto z czerwonymi burakami – składniki
- 250 g ryżu do risotto
- 250 g czerwonych buraków
- 1 litr rosołu
- 150 g sera feta
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości, odlać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Razem wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut.
Do cebuli z czosnkiem wlać białe wino, wsypać ryż, wymieszać. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż, wlać 1/4 przygotowanego rosołu oraz wsypać suszoną bazylię. Następne porcje rosołu dolewać, gdy poprzednie zostaną zredukowane, a razem z ostatnią wsypać także buraki. Na każdym etapie należy często mieszać, szczególnie na koniec, gdy risotto stanie się gęste.
Risotto z czerwonymi burakami doprawić solą do smaku, wyłożyć na talerze i posypać pokruszoną lub pokrojoną w małą kostkę fetą.
|
Podobne przepisy
