Kurczak z cytryną

M&B
kurczak z cytryną

Proza życia wymaga od nas przygotowania od czasu do czasu potraw na dwa dni. Wtedy najczęściej sięgamy po kurczaka, którego pieczemy na ruszcie, w woreczku lub na blasze. Do tego dodaliśmy sporą ilość cytryny i rozmarynu, co w połączeniu z naturalnym miodem dało rewelacyjny efekt. Kurczak z cytryną i rozmarynem był wilgotny, soczysty, wyraźnie wyczuwało się cytrynę, a miód sprawił, że skórka była słodka i chrupiąca. Danie idealne na niedzielny obiad. 🙂

Kurczak z cytryną – składniki

  • 1 kurczak
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 20 listków świeżego rozmarynu
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Kurczaka umyć i osuszyć. Obficie natrzeć solą i oprószyć pieprzem.

W miseczce wymieszać miód, sok z połowy cytryny, rozgnieciony w prasce czosnek, drobno pokrojony imbir, rozdrobnione listki rozmarynu. Tą mieszaniną natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Przed pieczeniem do kurczaka włożyć drugą połówkę cytryny oraz kilka listów rozmarynu. Umieścić go na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wlać wodę. Piec – przyjmując na każdy kilogram 1 godzinę – w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem. Co jakiś czas kurczaka z cytryną delikatnie przewrócić na drugą stronę, polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kurczak z cytryną
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis