Kurczak z cytryną

Proza życia wymaga od nas przygotowania od czasu do czasu potraw na dwa dni. Wtedy najczęściej sięgamy po kurczaka, którego pieczemy na ruszcie, w woreczku lub na blasze. Do tego dodaliśmy sporą ilość cytryny i rozmarynu, co w połączeniu z naturalnym miodem dało rewelacyjny efekt. Kurczak z cytryną i rozmarynem był wilgotny, soczysty, wyraźnie wyczuwało się cytrynę, a miód sprawił, że skórka była słodka i chrupiąca. Danie idealne na niedzielny obiad. 🙂
Kurczak z cytryną – składniki
- 1 kurczak
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru
- 20 listków świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć. Obficie natrzeć solą i oprószyć pieprzem.
W miseczce wymieszać miód, sok z połowy cytryny, rozgnieciony w prasce czosnek, drobno pokrojony imbir, rozdrobnione listki rozmarynu. Tą mieszaniną natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przed pieczeniem do kurczaka włożyć drugą połówkę cytryny oraz kilka listów rozmarynu. Umieścić go na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wlać wodę. Piec – przyjmując na każdy kilogram 1 godzinę – w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem. Co jakiś czas kurczaka z cytryną delikatnie przewrócić na drugą stronę, polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
|
Podobne przepisy
