Pizza grecka

M&B
Pizza grecka

Po kolorowej meksykańskiej pizzy czas na stonowaną pizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. 🙂

Pizza grecka – składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 100 g sera feta
  • 50 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 mały pomidor




Przygotowanie

Ciasto:

Wodę lekko podgrzać (do ok. 30oC), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju.

Dodać drobno posiekany czosnek i oregano, chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów.

Wlać pomidory z puszki, smażyć, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia.

Nadzienie:

Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki.

Wykonanie

Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia.

Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pizza grecka
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Iwona

    9 lutego 2016 at 21:39

    Dobra pizza nie jest zła. Nie robiłam pizzy z serem feta, ale chyba spróbuję : )

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis