Pizza grecka
Po kolorowej meksykańskiej pizzy czas na stonowaną pizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. 🙂
Pizza grecka – składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 100 g sera feta
- 50 g mozzarelli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 10-12 czarnych oliwek
- 1 mały pomidor
|
Przygotowanie
Ciasto:
Wodę lekko podgrzać (do ok. 30oC), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju.
Dodać drobno posiekany czosnek i oregano, chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów.
Wlać pomidory z puszki, smażyć, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.
Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia.
Nadzienie:
Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki.
Wykonanie
Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia.
Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut.
|
1 Komentarze
Iwona
9 lutego 2016 at 21:39
Dobra pizza nie jest zła. Nie robiłam pizzy z serem feta, ale chyba spróbuję : )