Nie minął tydzień od obiadu z wątróbką drobiową w roli głównej, a na naszym stole zagościła wątróbka indycza z jabłkami. Tym razem została przybrana nie tylko winnymi jabłkami, ale oprószona aromatycznymi ziołami. Wszystko doskonale się ze sobą komponuje i nawet tak proste danie doskonale smakuje. 🙂
Składniki na wątróbkę indyczą z jabłkami
- 500 g wątróbki indyczej
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawy (oregano, majeranek, tymianek, kurkuma)
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia wątróbki
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Z umytej wątróbki usunąć błony, namaczać ją w mleku przez 30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, usmażyć do miękkości na patelni, wymieszać z odrobiną kurkumy aby cebula nabrała złocistego koloru, odłożyć na talerz.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Przekroić na pół, następnie na grube plastry. Chwilę podsmażyć na tej samej patelni co cebulę, przełożyć na talerz.
Wątróbkę osuszyć z mleka ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na gorącej patelni. Kiedy będzie już ścięta, dodać wcześniej przysmażoną cebulę i jabłka, dusić pod przykryciem 10-15 minut, kilka razy delikatnie przemieszać. Pod koniec oprószyć przyprawami, doprawić solą i pieprzem.
|