Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste, zwykłe przepisy. Przed upieczeniem drożdżówek zastanawialiśmy się nad ich formą, a dzięki przeglądaniu zdjęć w internecie zobaczyliśmy ciekawy, „pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste, a efekt – sami obejrzyjcie. 🙂
Drożdżówki z jabłkami – składniki
Drożdżowe ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 45 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
Jabłka prażone:
- 600 g jabłek
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- cynamon
Dodatkowo:
- 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta
|
Przygotowanie
Drożdżowe ciasto:
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól i rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia.
Jabłka prażone:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wsypać jabłka, smażyć ok. 5 minut, żeby jabłka zmiękły, ale zachowały swój kształt. Dosypać cukier oraz oprószyć cynamonem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie
Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować i pociąć na prostokąty 5 na 15 cm. Na jednym końcu wzdłuż dłuższego boku zrobić 5-centymetrowe nacięcia, na drugi koniec wyłożyć porcję jabłek i zwinąć, tak żeby nadzienie było całkowicie zamknięte, a na górze znajdowały się paski ciasta.
Drożdżówki z jabłkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut.
|
Podobne przepisy






1 Komentarze
Magdalena
15 listopada 2016 at 20:34
jakie smakowite:)