Dżem z czerwonej porzeczki

Domowy dżem z czerwonej porzeczki zawdzięczamy znajomym Mamy, którzy zaproponowali nam oberwanie kilku krzaczków czarnej i czerwonej porzeczki. Ta propozycja niezmiernie nas ucieszyła, bo bardzo lubimy przetwory z porzeczek, a dżemy z nich są jednymi z najlepszych. Czerwone porzeczki już się osypywały, ale owoców starczyło na zrobienie nalewki oraz dżemu porzeczkowego. Mając tylko 4 małe słoiczki, długo będziemy je obracać w dłoniach, zastanawiając się, czy koniecznie musimy je otworzyć. 😉
Dżem z czerwonej porzeczki – składniki
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1/2 kg cukru
|
Wykonanie
Owoce czerwonej porzeczki opłukać w zimnej wodzie i oddzielić od gałązek.
Wsypać je do garnka, dosypać cukier i wmieszać go w owoce. Garnek postawić na ogniu, całość doprowadzić do wrzenia, po czym ogień zmniejszyć i gotować 1 1/2 – 2 godziny. Początkowo podczas gotowania porzeczki puszczą dużo soku, ale wraz z upływającym czasem, masa stanie się ciemniejsza i gęstsza.
Gorący dżem z czerwonej porzeczki przelewać do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić pokrywkę i na niej postawić słoiczek. Cały proces przelewania, zakręcania i odstawiania słoików należy wykonywać w rękawicach kuchennych lub przez bawełnianą ściereczkę, gdyż słoiki są bardzo gorące. Po przestygnięciu słoików można je odwrócić i przenieść do piwnicy lub spiżarni.
Dżem z czerwonych porzeczek można także zapasteryzować. Dobrze zamknięte słoiczki wstawić do garnka z dnem wyłożonym bawełnianą ściereczką, wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików (do 3/4 ich wysokości). Garnek przykryć pokrywką, wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować 20 minut, następnie wyjąć je i ustawić do góry dnem, odczekać aż wystygną.
|
Podobne przepisy





