Ślimaczki z pieczarkami

Kruche ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami przygotowaliśmy na noworoczne spotkanie u Kuzynki. Nie chcieliśmy iść z pustymi rękami dlatego upiekliśmy tę prostą przekąskę. Jak to w sąsiednim domu bywa, testerami były dzieci i musimy powiedzieć, że próba wypadła pomyślnie.
Ślimaczki z pieczarkami – składniki
- 500 g pieczarek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 cebule
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Pieczarki umyć, pokroić na cienkie plasterki, dodać je na patelnię z cebulą. Podsmażać, aż odparuje woda, odstawić z ognia i dosypać bazylię oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać, zostawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed wyłożeniem na nie farszu. Rozwinąć je, nałożyć pieczarki, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu. Delikatnie pociąć na dwucentymetrowe plastry, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200oC (góra-dół) ok. 20 minut.
|
Podobne przepisy
