Shake dyniowy
Czy oprócz przygotowania pumpkin spice latte może jeszcze w jakimś napoju cieszyć się smakiem dyni i orientalnych przypraw? Oczywiście, że tak – proponujemy przygotowanie niezwykle prostego shake’a dyniowego. My zrobiliśmy go późną jesienią, kiedy za oknem jest wietrznie, zimno, mokro i bardziej ma się ochotę na jakiś rozgrzewający napój, ale musimy powiedzieć, że shake dyniowy wypiliśmy niemalże jednym duszkiem. Jak dla mnie połączenie lodów, puree dyniowego i przypraw jest tegorocznym hitem wśród nowych przepisów na dynię. Koniecznie spróbujcie jeszcze teraz, nie warto odkładać poznania smaku shake’a dyniowego na przyszłe lato. 😉
Shake dyniowy – składniki
- 350 g puree dyniowego (z ok. 400 g miąższu)
- 1 litr lodów waniliowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice (kardamon, cynamon, goździk, anyż, imbir w proszku)
- 2 łyżki karmelu
|
Wykonanie
Pumpkin spice można przygotować samodzielnie, rozgniatając w moździerzu goździki, anyż i cynamon, na koniec dosypać odrobinę kardamonu i imbiru w proszku. Można także użyć wszystkich przypraw w proszku i wymieszać je według gustu.
Do naczynia przystosowanego do blendowania przełożyć puree z dyni, wsypać mieszankę przypraw, wlać mleko, dodać lody i karmel. Dokładnie, ale krótko zblendować, shake dyniowy rozlać do szklanek i od razu podawać.
|
2 Komentarze
M&B
2 listopada 2017 at 14:10
Bardzo nam miło, że trafiliśmy w Twój gust. 🙂
Kate
1 listopada 2017 at 22:38
Fantastyczny! Boski! Długo szukałam TEGO akurat przepisu, TEGO SMAKU. Dziękuję ❤