Golonka gotowana

W czasie zeszłorocznych wakacji w starej książce kucharskiej znaleźliśmy intrygujący przepis na przygotowanie golonki. Zalecano w nim namaczanie tego mięsa przez dzień lub dwa w roztworze octu i wody, aby było ono bardziej kruche, miękkie i soczyste. I rzeczywiście golonka taka wyszła, dlatego każdą kolejną marynowaliśmy w ten sam sposób. Warto spróbować. 🙂
Golonka gotowana – składniki
- 1 golonka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Golonkę dokładnie umyć.
W garnku zagotować ocet z wodą oraz cebulą, przestudzić i zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć. Wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana golonka, dodać ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe. Mięso wyjąć z zalewy, opłukać, dołożyć do warzyw, zalać taką ilością wody, żeby było przykryte.
Gotować w zależności od wielkości golonki od 1,5 do 2,5 godzin. Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Golonkę można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub dodatkowo podpiec do zrumienienia się w piekarniku na funkcji grill.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Agata Malyl
14 marca 2016 at 19:44
Wygląda na zdjęciach ślicznie i bardzo smacznie, przepis jak dla mnie bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam je na wiele sposobów. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych pomysłów. Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?