Coleslaw
Bardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw. Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy, a nawet ubijemy tłuczkiem. Sprawdziłam osobiście i od tej pory inaczej już nie robimy. 🙂
Coleslaw – składniki
- 500 g białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić, dobrze ugnieść i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę.
Marchewki obrać, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać składniki sosu – majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier.
Do miski wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Surówkę coleslaw podawać do obiadu lub dań z grilla.
|