Tort Malakoff

Gdy tylko zobaczyliśmy zdjęcie tortu malakoff, od razu wiedzieliśmy, że przypadnie on nam do gustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. 😉
Tort Malakoff – składniki
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 180 płatków migdałowych
- 150 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 250 g mascarpone
- 400 g biszkoptów
- mleko do namaczania biszkoptów
- rum do namaczania biszkoptów
:Do wykończenia i ozdobienia
- 350 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 1 płatek żelatyny
- płatki migdałowe
|
Wykonanie
Płatki migdałowe zmielić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawać po jednym żółtku.
Wlać 150 ml schłodzonej kremówki, ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, po nim wmiksować zmielone migdały.
W naczyniu o płaskim dnie wymieszać mleko z rumem. W tej mieszance krótko maczać biszkopty i od razu układać je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszej warstwie rozprowadzić połowę masy migdałowej, ponownie ułożyć biszkopty maczane w mleku z rumem, wyłożyć resztę masy, na koniec położyć zwilżone biszkopty. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Następnego dnia przystąpić do wykańczania i ozdobienia tortu, zaczynając od namoczenia płatka żelatyny w szklance zimnej wody (przez 10 minut). Odcisnąć go i rozpuścić w mikrofalówce lub w łyżce gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
350 ml dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno, wmieszać żelatynę.
Z tortu zdjąć folię i obręcz tortownicy. Ciasto pokryć dookoła i na wierzchu ubitą kremówką, ozdobić płatkami migdałowymi.
Tort malakoff wstawić ponownie do lodówki i dobrze schłodzić.
|
Podobne przepisy
