Tort Malakoff

M&B
Tort Malakoff

Gdy tylko zobaczyliśmy zdjęcie tortu malakoff, od razu wiedzieliśmy, że przypadnie on nam do gustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. 😉

Tort Malakoff – składniki

  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 180 płatków migdałowych
  • 150 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone
  • 400 g biszkoptów
  • mleko do namaczania biszkoptów
  • rum do namaczania biszkoptów

:Do wykończenia i ozdobienia

  • 350 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 1 płatek żelatyny
  • płatki migdałowe



Wykonanie

Płatki migdałowe zmielić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawać po jednym żółtku.

Wlać 150 ml schłodzonej kremówki, ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, po nim wmiksować zmielone migdały.

W naczyniu o płaskim dnie wymieszać mleko z rumem. W tej mieszance krótko maczać biszkopty i od razu układać je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszej warstwie rozprowadzić połowę masy migdałowej, ponownie ułożyć biszkopty maczane w mleku z rumem, wyłożyć resztę masy, na koniec położyć zwilżone biszkopty. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Następnego dnia przystąpić do wykańczania i ozdobienia tortu, zaczynając od namoczenia płatka żelatyny w szklance zimnej wody (przez 10 minut). Odcisnąć go i rozpuścić w mikrofalówce lub w łyżce gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

350 ml dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno, wmieszać żelatynę.

Z tortu zdjąć folię i obręcz tortownicy. Ciasto pokryć dookoła i na wierzchu ubitą kremówką, ozdobić płatkami migdałowymi.

Tort malakoff wstawić ponownie do lodówki i dobrze schłodzić.

tort malakoff




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tort Malakoff
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis