Kalafior w cieście koperkowym
Kalafior w cieście koperkowym to przepis, który pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka też jest ta przekąska. Pamiętam, że jedząc kalafior w cieście, zachwycałam się połączeniem smaków, na które wpływał świeży koperek połączony z ciastem naleśnikowym.
Kalafior w cieście koperkowym – składniki
- 1 kalafior
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka mleka
- 150 g mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kalafior obrać z liści, podzielić na różyczki, umyć, a następnie ugotować al dente, odlać wodę i ostudzić.
Z mąki, mleka, jajka przygotować ciasto, które powinno być znacznie gęstsze od naleśnikowego. Dodać umyty i posiekany koperek, sól i pieprz, wymieszać.
Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście koperkowym i usmażyć na patelni na złoty kolor.
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Kalafior w cieście koperkowym
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane
2 Komentarze
admin
7 listopada 2015 at 23:31
Dziękujemy. 🙂 Niebawem dodamy nową potrawę z kalafiorem, również smaczną. 🙂
Karolina
7 listopada 2015 at 17:05
Świetny pomysł na urozmaicenie kalafiora 🙂