Brownie z dynią
Już przy okazji przepisu na brownie wspomniałam, że to jedno z moich ulubionych ciast. Ze względu na zawartość czekolady bardzo przypadło do gustu także Mojemu B. Tej jesieni odkryliśmy, że ciasto czekoladowe można wzbogacić o dynię. Racząc się sporą porcją brownie z dynią, zastanawialiśmy się, w jaki sposób przekazać radość płynącą z jego jedzenia. Wtedy pojawił się pomysł ozdobienia ciasta wesołymi, halloweenowymi dyniami. Mamy nadzieję, że i Wy poczujecie tę radość. 🙂
Brownie z dynią – składniki
- 150 g dyni (najlepiej Hokkaido)
- 100 ml wody
- 200 g czekolady gorzkiej
- 170 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 125 g mąki
- 100 g orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do podsmażenia dyni
|
Przygotowanie
Dynię obrać, usunąć pestki oraz miękki miąższ, odważyć 150g. Pokroić na drobne kawałki, które podsmażyć krótko na maśle. Dolać wodę i dusić aż dynia będzie miękka. Odlać, dynię dokładnie pognieść lub zmiksować.
W garnku ustawionym na bardzo małym ogniu rozpuścić masło oraz czekoladę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać do niej stopniowo masę czekoladową, następnie dyniową. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając go także na brzegi. Wlać przygotowaną masę, kilkukrotnie wstrząsnąć blachą, aby masa równo się rozeszła.
Brownie z dynią piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut.
|
1 Komentarze
rategazelle
9 listopada 2015 at 17:42
Wygląda pysznie 🙂