Zupa owocowa

M&B
Zupa owocowa

Lato na wsi jest wspaniałe, wystarczy wyjść na dwór i już jesteśmy w świecie inspiracji kulinarnych. Tak było i tym razem, gdy podczas przechadzki po sadzie, zerwaliśmy wiśnie, maliny i czarne porzeczki – słodko-kwaśne trio idealnie nadające się na zupę owocową w upalne dni.

Zupa owocowa – składniki

  • 600 g owoców (wiśnie, maliny, czarna porzeczka)
  • 1,5 l wody
  • cukier
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego lub malinowego




Przygotowanie

Owoce opłukać. Wiśnie wydrylować, porzeczki oderwać od łodyżek. Do zimnej wody wrzucić wszystkie owoce i gotować 10 minut. W tym czasie rozrobić kisiel w 100 ml wody i wlać do zupy. Ponownie zagotować i chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Zupę posłodzić według uznania.

Zupę owocową podawać (na ciepło lub zimno) z oddzielnie ugotowanym makaronem lub gęstą kaszą manną.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa owocowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis