Zupa owocowa
Lato na wsi jest wspaniałe, wystarczy wyjść na dwór i już jesteśmy w świecie inspiracji kulinarnych. Tak było i tym razem, gdy podczas przechadzki po sadzie, zerwaliśmy wiśnie, maliny i czarne porzeczki – słodko-kwaśne trio idealnie nadające się na zupę owocową w upalne dni.
Zupa owocowa – składniki
- 600 g owoców (wiśnie, maliny, czarna porzeczka)
- 1,5 l wody
- cukier
- 2 łyżki kisielu wiśniowego lub malinowego
|
Przygotowanie
Owoce opłukać. Wiśnie wydrylować, porzeczki oderwać od łodyżek. Do zimnej wody wrzucić wszystkie owoce i gotować 10 minut. W tym czasie rozrobić kisiel w 100 ml wody i wlać do zupy. Ponownie zagotować i chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Zupę posłodzić według uznania.
Zupę owocową podawać (na ciepło lub zimno) z oddzielnie ugotowanym makaronem lub gęstą kaszą manną.
|
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Zupa owocowa
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane