Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email

rolada drobiowa ze szpinakiem

Jakiś czas temu na obiad miałem zrobić smażoną pierś z kurczaka. Nie chciałem, żeby było to tylko zarumienione mięso z patelni, więc zajrzałem do lodówki, czy tam znajdę jakiś ciekawy dodatek. Na nic inspirującego nie trafiłem, ale przypomniałem sobie o mrożonym szpinaku. Na wzór śląskiej rolady postanowiłem zrobić roladę drobiową ze szpinakiem i tym zaskoczyć M. po powrocie do domu. Efekt był bardzo ładny dla oka i smaczny dla podniebienia, dlatego często wracamy do tego przepisu.

Składniki na roladę drobiową ze szpinakiem

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Mrożony szpinak wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać do rozmrożenia. Dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje ale szpinak będzie lekko wilgotny.

Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Przeciąć każdy z nich wzdłuż na pół ale nie rozcinać do końca. Każdą część rozłożyć, umieścić w foliowym woreczku i rozbić na cienki kotlet. Lekko osolić, wyłożyć na nie szpinak i zwinąć. Można obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Lekko rozgrzać olej na patelni, położyć roladki i smażyć ok. 20 sekund z każdej strony, żeby mięso dookoła się ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut, często odwracając.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *