Rolada drobiowa ze szpinakiem

Jakiś czas temu na obiad miałem zrobić smażoną pierś z kurczaka. Nie chciałem, żeby było to tylko zarumienione mięso z patelni, więc zajrzałem do lodówki, czy tam znajdę jakiś ciekawy dodatek. Na nic inspirującego nie trafiłem, ale przypomniałem sobie o mrożonym szpinaku. Na wzór śląskiej rolady postanowiłem zrobić roladę drobiową ze szpinakiem i tym zaskoczyć M. po powrocie do domu. Efekt był bardzo ładny dla oka i smaczny dla podniebienia, dlatego często wracamy do tego przepisu.
Rolada drobiowa ze szpinakiem – składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Mrożony szpinak wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać do rozmrożenia. Dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje ale szpinak będzie lekko wilgotny.
Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Przeciąć każdy z nich wzdłuż na pół ale nie rozcinać do końca. Każdą część rozłożyć, umieścić w foliowym woreczku i rozbić na cienki kotlet. Lekko osolić, wyłożyć na nie szpinak i zwinąć. Można obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Lekko rozgrzać olej na patelni, położyć roladki i smażyć ok. 20 sekund z każdej strony, żeby mięso dookoła się ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut, często odwracając.
|
Podobne przepisy
