Jagodzianki
Dzisiaj mamy dla Was przepis wykorzystujące letnie dary z lasu. Wybraliśmy się na spacer, aby zebrać pyszne jagody. Odrobinę monotonne to zajęcie, ale jakże satysfakcjonujące kiedy ma się świadomość, że po powrocie do domu przygotuje się z nich puszyste jagodzianki. Wyszły wyśmienite. 🙂
Jagodzianki – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 żółtka
- skórka starta z połowy cytryny
- 500 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
|
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżeczkami cukru. Gdy będą już płynne, dodać 1/3 szklanki podgrzanego do ok. 30oC mleka i dwie łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
W czasie czekania do miski wsypać suche składniki, tj. resztę mąki, cukru, łyżeczkę soli oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodać masło, żółtka, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto aż do momentu, gdy będzie odchodziło od ręki (ok. 25 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody przebrać, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć na kwadrat i podzielić na 4 części. Każdą z nich podzielić również na 4 części. W ten sposób otrzymamy 16 równych kawałków. Każdy z nich kolejno porozciągać palcami do uzyskania mniej więcej wielkości dłoni. Na środek wyłożyć 1 łyżkę przygotowanych jagód, zlepić brzegi jak podczas robienia pierogów, zawinąć je pod spód. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Do upieczenia całości będę potrzebne dwie blachy. Ponownie odstawić jagodzianki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 180oC (grzałka góra – dół) i piec jagodziane bułeczki przez 20 minut.
|