Żołądki gęsie z grzybami

M&B
Żołądki gęsie z grzybami

Jesień z podrobami gęsimi trwa u nas w najlepsze. Zaraz po przepisie na gęsie wątróbki zamieszczamy przepis na żołądki gęsie z grzybami. Na te ostatnie co prawda sezon prawie już się skończył, w związku z czym użyliśmy mrożonych podgrzybków. Jeśli obawiacie się potraw z gęsimi podrobami, to poniżej podajemy sposób na łatwe pozbycie się nieprzyjemnego zapachu gęsich żołądków. Również długie gotowanie w rosole z dodatkiem aromatycznych ziół sprawi, że żołądki z gęsi będą miękkie i bardzo smaczne. 🙂

Żołądki gęsie z grzybami – składniki

  • 500 g gęsich żołądków
  • 250 g mrożonych grzybów
  • 500 ml rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Żołądki gęsie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na plasterki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, żołądki co najmniej trzykrotnie zalewać gorącą wodą, po każdym płukaniu wodę wylać.

Żołądki z gęsi przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie wodę zlać, umyć garnek, podroby opłukać. Następnie wrzucić je do czystego garnka, zalać rosołem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz oraz zioła. Postawić na małym ogniu i gotować 60 minut.

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę wrzucić do gotujących się żołądków, drugą pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, pokroić w plastry.

Na patelni rozpuścić smalec, wsypać cebulę, smażyć 10 minut. Po tym czasie dorzucić czosnek, chwilę podsmażać i wsypać 2 łyżki mąki. Smażyć kilka minut, często mieszając, po czym wrzucić zamrożone grzyby. Dusić pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu przemieszać.

Gdy żołądki gotują się już godzinę, dołożyć do nich zawartość patelni. Gotować w dalszym ciągu na małym ogniu przez 60-90 minut – aż żołądki będą miękkie. Pod koniec gotowania 4-5 łyżkami sosu zahartować śmietanę, wlać ją do potrawy, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Żołądki gęsie z grzybami przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Żołądki gęsie z grzybami

Żołądki gęsie z grzybami

Żołądki gęsie z grzybami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Żołądki gęsie z grzybami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis