Czekolada plastyczna

M&B
Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna może posłużyć do wykonania ciekawych ozdób na torty, ciasta lub inne desery. Jeżeli chcemy komuś dać miły prezent, można z niej zrobić także czekoladowy kwiat, który wzbudzi na pewno większą radość niż bombonierka – tak było w przypadku Marty. 🙂 Robiąc czekoladę plastyczną syrop kukurydziany można zastąpić płynnym miodem w takiej samej ilości.

Czekolada plastyczna – składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g syropu kukurydzianego




Przygotowanie

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Syrop kukurydziany lekko podgrzać, żeby był bardziej płynny, dodać do roztopionej czekolady, krótko wymieszać.

Wylać na folię spożywczą (masa nie może być za gorąca), przykryć drugim końcem folii i rozpłaszczyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin.

Przed użyciem czekoladę plastyczną zagnieść. Jeżeli w trakcie tworzenia ozdób zrobi się zbyt miękka, należy pozostawić ją na kilkanaście minut lub włożyć na chwilę do lodówki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Czekolada plastyczna
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis