Bigos staropolski

M&B
Bigos staropolski

Bigos staropolski z winem i śliwkami gotowaliśmy przez 3 dni – czy wyobrażacie sobie, jak zmieniała się ta potrawa, nabierając smaku i koloru? Po raz pierwszy robiliśmy bigos, dodając składniki stopniowo w ciągu kilku dni, zazwyczaj robimy tę potrawę od razu, a później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty mieszanej oraz wołowiny i wieprzowiny, aby zamieścić na blogu sprawdzony przepis.

Składniki na bigos staropolski

  • 1,20 kg kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty
  • 250 g słoniny
  • 500 g boczku surowego wędzonego
  • 500 g karkówki
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g rostbefu
  • 500 g kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 10 g suszonych grzybów
  • 150 g suszonych śliwek
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka kminku




Wykonanie

Dzień pierwszy:

Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i pokroić w paski, wodę zachować.

Słoninę pokroić w małą kostkę, wsypać na suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na małym ogniu. Wyłowić skwarki, odlać smalec, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżek do obsmażenia mięsa.

W czasie gdy słonina będzie się wytapiała, umyć karkówkę, łopatkę i rostbef, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Jako pierwsze na patelni obsmażyć na złoto mięso wołowe, przełożyć je do dużego garnka, wlać szklankę gorącej wody i rozpocząć duszenie na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać wytopionego smalcu, obsmażyć karkówkę, dorzucić ją do wołowiny, po czym przesmażyć łopatkę i przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem 30 minut.

W tym czasie z białej kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i poszatkować.

Kiszoną kapustę pokroić, a jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać. Przełożyć do garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec oraz ziarenka pieprzu, przykryć pokrywką, dusić dwie godziny. Kapustę z mięsem od czasu do czasu przemieszać, a jeśli jest potrzeba, dodać trochę wody.

Dzień drugi:

Przygotować pozostałe składniki – boczek i cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w ćwierć plasterki, a śliwki w paski.

Garnek z kapustą i mięsem postawić na małym ogniu, wlać wino.

Boczek surowy wędzony wrzucić na suchą patelnię, powoli smażyć, wytapiając tłuszcz, przełożyć do garnka. Na tę samą patelnię wsypać pokrojoną kiełbasę, smażyć 5 minut, dodać cebulę, całość smażyć, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa nabierze złocistego koloru. Wsypać do pozostałych składników bigosu, dodać kminek i paski śliwek, dusić 1,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Dzień trzeci:

Bigos staropolski ponownie postawić na ogniu, gotować przez godzinę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.




bigos staropolski

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Bigos staropolski
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis