Pascha cytrynowa
Na tegoroczny świąteczny stół wielkanocny poleca się pascha cytrynowa zrobiona z naszego najnowszego przepisu. Paschy obok drożdżowych bab i mazurków najbardziej kojarzą się świętami Wielkiej Nocy, nie mogło więc i w tym roku zabraknąć nowej propozycji na ten pyszny serowy deser. Pascha z edycji 2021 wyróżnia się nie tylko cytrynowym smakiem, ale także prostym sposobem przygotowania, gdyż składników nie trzeba ubijać w kąpieli wodnej, lecz gotuje się je na małym ogniu. 🙂
Pascha cytrynowa – składniki
- 500 g sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 125 masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka wielkości L
- 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
- 1 średnia cytryna
- 100 g bakalii (np. kandyzowana skórka pomarańczy, płatki migdałowe, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
Dodatkowo:
- bakalie do udekorowania
Wykonanie
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Przelać go do garnka, wsypać 100 g cukru pudru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z resztą cukru pudru na puszystą masę. Dodać ser, zmiksować na niewielkich obrotach. Następnie, w dalszym ciągu miksując, wbijać po jednym jajku. Na koniec wmieszać śmietankę kremówkę.
Masę przełożyć do nowego garnka, wlać syrop z cukru i cytryny. Gotować 20-30 minut na małym ogniu, aż masa serowa będzie gęsta i gorąca, ale nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, wmieszać bakalie i przelać ją na sitko wyłożone zwilżoną podwójną warstwą gazy. Wystającą gazę położyć na wierzchu masy. Całość obciążyć talerzykiem i przełożyć na głęboki talerz. Odstawić do wystygnięcia, w tym czasie zlewać wodę. Następnie włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc.
Następnego dnia paschę cytrynową wyjąć z lodówki, odwinąć z gazy, przełożyć na talerz, zdjąć gazę i ozdobić plasterkami cytryny i bakaliami.
2 Komentarze
M&B
3 marca 2022 at 19:44
Jak smakuje pascha? Wydaje mi się, że najbliżej jej do delikatnego sernika na zimno.
pola
3 marca 2022 at 18:08
Nigdy nie jadłam paschy, u mnie w domu nie była robiona. Jak smakuje taka pascha?