Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

W tym roku na jeden z prostszych obiadów przygotowaliśmy paprykę nadziewaną ryżem i kiełbasą. Jest to bardzo sycące danie, które oprócz prostoty wykonania, smaku i kolorowego wyglądu, o tej porze roku ma jeszcze jedną zaletę – niski koszt dania. Tym razem postanowiliśmy nadziać połówki papryk i zapiec je w piekarniku, poprzednią wersję z bakłażanem gotowaliśmy na parze, w obu wersjach papryki są tak samo chrupiące, a nadzienie tak samo wilgotne i smaczne. 🙂
Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą – składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 duże czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 350 g kiełbasy śląskiej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku
- sos sojowy do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Ryż ugotować na sypko, przelać zimną wodą, odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zeszklić.
Kiełbasę pokroić w kostkę, wsypać do cebuli, lekko ją zrumienić. Dodać lubczyk i koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze podgrzewać, żeby koncentrat połączył się z cebulą i kiełbasą.
Zawartość patelni przełożyć do ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem sojowym.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i białe błonki. Nałożyć do środka ryż z kiełbasą, układać w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, całość przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Papryki nadziewane ryżem i kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
madlene17
21 października 2016 at 09:51
Uwielbiam faszerowane papryczki <3
Archie
21 października 2016 at 08:31
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂