Kompot z truskawkami i rabarbarem

W czasach dużego wyboru soków, wód smakowych i napojów gazowanych gotowanie kompotów owocowych odchodzi w zapomnienie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i ugotować domowy kompot z truskawkami i rabarbarem. Smak świeżych owoców jest nie do zastąpienia i młodsze pokolenia powinny go poznać. Moje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił on kompoty ze wszystkich dojrzewających owoców – truskawek, czereśni, agrestu, porzeczek, jabłek i śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze.
Składniki na kompot z truskawek i rabarbaru
|
Wykonanie
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół.
Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Do garnka wlać wodę, wsypać truskawki i rabarbar, wrzucić goździki. Postawić na średni ogień, gotować 6-10 minut. Posłodzić do smaku.
Kompot z truskawkami i rabarbarem odstawić do przestygnięcia, podawać z ugotowanymi owocami lub czysty.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Joasia
12 czerwca 2018 at 16:29
Kompot wieloowocowy to jest to. Pycha. 🙂