Kompot z truskawkami i rabarbarem

M&B
Kompot z truskawkami i rabarbarem

W czasach dużego wyboru soków, wód smakowych i napojów gazowanych gotowanie kompotów owocowych odchodzi w zapomnienie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i ugotować domowy kompot z truskawkami i rabarbarem. Smak świeżych owoców jest nie do zastąpienia i młodsze pokolenia powinny go poznać. Moje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił on kompoty ze wszystkich dojrzewających owoców – truskawek, czereśni, agrestu, porzeczek, jabłek i śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze.

Składniki na kompot z truskawek i rabarbaru

  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 3-4 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 goździki
  • 1 1/2 litra zimnej wody




Wykonanie

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół.

Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki.

Do garnka wlać wodę, wsypać truskawki i rabarbar, wrzucić goździki. Postawić na średni ogień, gotować 6-10 minut. Posłodzić do smaku.

Kompot z truskawkami i rabarbarem odstawić do przestygnięcia, podawać z ugotowanymi owocami lub czysty.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kompot z truskawkami i rabarbarem
Opublikowane

1 Komentarze

  • Joasia

    12 czerwca 2018 at 16:29

    Kompot wieloowocowy to jest to. Pycha. 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis