Buraczki z pomarańczami

M&B
buraczki z pomarańczami

Buraczki z pomarańczami do obiadu sprawdzają się w towarzystwie pieczonego mięsa, dlatego gdy na niedzielny obiad robiliśmy kurczaka confit, wiedzieliśmy, że wraz z puree z batatów będą odpowiednimi dodatkami. Buraki wzbogacone sokiem z pomarańczy i cytryny oraz goździkami doskonale podkreślały smak delikatnego mięsa z kurczaka. Warto czasem zamienić popularny sposób przygotowywania buraków do obiadu i zrobić buraczki z pomarańczami, tym bardziej, że robi się je szybciej.

Buraczki z pomarańczami – składniki

  • 500 g buraków
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 2 goździki




Wykonanie

Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Z cytryny wycisnąć sok.

Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, goździki i kminek. Gotować ok. 30 minut, często mieszając, aż soki się zredukują.

Buraczki z pomarańczami podawać od razu na gorąco lub po przestygnięciu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Buraczki z pomarańczami
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis