Buraczki z pomarańczami
Buraczki z pomarańczami do obiadu sprawdzają się w towarzystwie pieczonego mięsa, dlatego gdy na niedzielny obiad robiliśmy kurczaka confit, wiedzieliśmy, że wraz z puree z batatów będą odpowiednimi dodatkami. Buraki wzbogacone sokiem z pomarańczy i cytryny oraz goździkami doskonale podkreślały smak delikatnego mięsa z kurczaka. Warto czasem zamienić popularny sposób przygotowywania buraków do obiadu i zrobić buraczki z pomarańczami, tym bardziej, że robi się je szybciej.
Buraczki z pomarańczami – składniki
- 500 g buraków
- 200 g brązowego cukru
- 1 cytryna (sok)
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 2 goździki
|
Wykonanie
Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Z cytryny wycisnąć sok.
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, goździki i kminek. Gotować ok. 30 minut, często mieszając, aż soki się zredukują.
Buraczki z pomarańczami podawać od razu na gorąco lub po przestygnięciu.
|