Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami przypominają czasy z dzieciństwa, gdy w trakcie przerwy w podróży posilało się taką ciepłą i szybką kanapką. Bez wysiłku można je zrobić samemu w domu, trwa to zaledwie chwilę, a cała rodzina może zajadać się kolorowymi i sycącymi zapiekankami z kiełbasą i pieczarkami na bułce. Jest to również dobra propozycja na zimowe wieczory, kiedy po powrocie do domu chcemy zjeść ciepłą kolację.
Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami – składniki
- 4 bułki
- 300 g pieczarek
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- masło lub olej do smażenia
- 2 łyżeczki ulubionych ziół lub ich mieszanki
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ketchup, majonez
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Przełożyć do miseczki.
Pieczarki oczyścić, odciąć końcówki nóżek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni z rozpuszczonym masłem do momentu odparowania płynu, kilka razy je przemieszać. Przełożyć do miseczki z cebulą.
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię po smażeniu pieczarek, podsmażyć na maśle lub oleju. Przesypać do pieczarek i cebuli, dodać zioła, całość wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
Bułki przekroić wzdłuż na pół. Na każdej części ułożyć podsmażone składniki, posypać żółtym serem.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub majonezu.
|
Podobne przepisy
