Forszmak lubelski

Z majówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski. Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a charakteru temu gulaszowi nadają kiszone ogórki. Dla nas forszmak lubelski to najlepszy gulasz, jaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych dań.
Forszmak lubelski – składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 2 średnie czerwonej papryki
- 3 kiszone ogórki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczypta chili
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
- smalec do smażenia
|
Wykonanie
Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski.
Kiełbasę i boczek pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozpuścić smalec, wrzucić łopatkę wieprzową, obsmażyć, aby zamknąć pory. Dodać kiełbasę i boczek, smażyć do wytopienia się tłuszczu, po czym wsypać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby mięso nie przywarło do dna.
Do garnka wlać wodę, przecier pomidorowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i chili. Posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu godzinę.
W tym czasie czerwoną paprykę umyć, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w paski. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, również pokroić w paski. Warzywa dołożyć do garnka po upływie godziny duszenia, gotować ok. 20 minut – aż papryka zmięknie. Na koniec potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Forszmak lubelski podawać z dodatkiem np. gotowanej kaszy gryczanej, makaronu lub ziemniaków.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
8 maja 2017 at 22:15
Na ocieplenie się nie zanosi, więc gorąco polecamy ten lubelski gulasz. Ciepło pozdrawiamy. 🙂
mopswkuchni
8 maja 2017 at 19:02
Ależ mi narobiliście smaku tym gulaszem. Idealny na tę zimną wiosnę.