Pancakes dyniowe

M&B
Pancakes dyniowe

Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. 🙂

Składniki na pancakes dyniowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 300 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek.

Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć, aż pancake nabierze złocistego koloru.

Pancakes dyniowe podawać ze słodkimi dodatkami, np. z miodem, syropem klonowym, sosem karmelowym i bitą śmietaną.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pancakes dyniowe
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis