Pancakes dyniowe
Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. 🙂
Składniki na pancakes dyniowe
- 250 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 300 g puree z dyni
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek.
Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć, aż pancake nabierze złocistego koloru.
Pancakes dyniowe podawać ze słodkimi dodatkami, np. z miodem, syropem klonowym, sosem karmelowym i bitą śmietaną.
|