Ciastko francuskie z jabłkami
Ciastko francuskie z jabłkami to bardzo prosty i szybki do wykonania słodki deser. Nie wiem jak Wy, ale my na jesień mamy ochotę na jedzenie jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim.
Ciastko francuskie z jabłkami – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
- 500 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
|
Wykonanie
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę.
Na suchą patelnię wsypać cukier i dodać miód, podgrzewać na małym ogniu, aby oba składniki się połączyły, nie mieszać – ewentualnie potrząsać patelnią. Wsypać jabłka oraz przyprawy, karmelizować, aż jabłka staną się złociste, ale wciąż będą chrupiące. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić na kilkanaście minut, aby zmiękło. Rozwinąć, wzdłuż pokroić na 4 równe prostokąty. Na środku połówki każdej części zrobić nacięcia. Na drugą połówkę wyłożyć porcję jabłek, brzegi ciasta posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem wody. Nadzienie przykryć częścią z nacięciami, brzegi zlepić widelcem, a wierzch posmarować resztą żółtka.
Każde ciastko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciastka francuskie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut.
|