Ciastko francuskie z jabłkami

M&B
Ciastko francuskie z jabłkami

Ciastko francuskie z jabłkami to bardzo prosty i szybki do wykonania słodki deser. Nie wiem jak Wy, ale my na jesień mamy ochotę na jedzenie jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim.

Ciastko francuskie z jabłkami – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
  • 500 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania ciasta



Wykonanie

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę.

Na suchą patelnię wsypać cukier i dodać miód, podgrzewać na małym ogniu, aby oba składniki się połączyły, nie mieszać – ewentualnie potrząsać patelnią. Wsypać jabłka oraz przyprawy, karmelizować, aż jabłka staną się złociste, ale wciąż będą chrupiące. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić na kilkanaście minut, aby zmiękło. Rozwinąć, wzdłuż pokroić na 4 równe prostokąty. Na środku połówki każdej części zrobić nacięcia. Na drugą połówkę wyłożyć porcję jabłek, brzegi ciasta posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem wody. Nadzienie przykryć częścią z nacięciami, brzegi zlepić widelcem, a wierzch posmarować resztą żółtka.

Każde ciastko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciastka francuskie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut.

ciastko francuskie z jabłkami




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciastko francuskie z jabłkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis