Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie nam służyła przez długi czas.
Zakwas żytni na chleb – składniki
-
Etap 1:
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
- 3 łyżki ciepłej wody
-
Etap 2:
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
- 3 łyżki ciepłej wody
-
Etap 3:
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
- 100 ml ciepłej wody
|
Wykonanie
Etap 1:
Do słoika wsypać 3 łyżki mąki, wlać lekko podgrzane 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce (25-30oC).
Etap 2:
Do mieszaniny dosypać 3 łyżki mąki, wlać lekko podgrzane 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny w ciepłym miejscu (25-30oC).
Etap 3:
Do słoika wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (25-30oC).
Zakwas żytni na chleb powinien urosnąć i być kwaśny w smaku.
Jeżeli nie użyje się całego zakwasu, przygotowanie nowego rozpoczyna się od razu od etapu 3, wykorzystując to, co zostało w słoiku.
|
Podobne przepisy
