Zakwas żytni na chleb

M&B
Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie nam służyła przez długi czas.

Zakwas żytni na chleb – składniki
    Etap 1:

  • 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 3 łyżki ciepłej wody
    Etap 2:

  • 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 3 łyżki ciepłej wody
    Etap 3:

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 100 ml ciepłej wody




Wykonanie

Etap 1:

Do słoika wsypać 3 łyżki mąki, wlać lekko podgrzane 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce (25-30oC).

Etap 2:

Do mieszaniny dosypać 3 łyżki mąki, wlać lekko podgrzane 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny w ciepłym miejscu (25-30oC).

Etap 3:

Do słoika wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (25-30oC).

Zakwas żytni na chleb powinien urosnąć i być kwaśny w smaku.

Jeżeli nie użyje się całego zakwasu, przygotowanie nowego rozpoczyna się od razu od etapu 3, wykorzystując to, co zostało w słoiku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zakwas żytni na chleb
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis