Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie to moje jesienne marzenie. Zanim zostały zrobione, zjedliśmy lub wykorzystaliśmy ponad kilogram gruszek specjalnie kupionych do tego deseru. Ostatnia partia doczekała się wrzucenia do garnka i zalania czerwonym winem. 🙂 Po pół godzinie wyjęliśmy bordowe, aromatyczne, korzenne gruszki. Zajadając gruszki gotowane w czerwonym winie, mogłam powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne spełnienie marzenia. 😉
Składniki na gruszki w czerwonym winie
- 4-6 gruszek (małych, twardych)
- 1/2 kory cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 1 kawałek gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 litr czerwonego wytrawnego wina
- 10 łyżek cukru
|
Wykonanie
Gruszki obrać, zostawiając ogonki.
Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, ostrym nożem wyjąć nasionka. Do garnka wlać wino, dodać wszystkie przyprawy, w tym nasiona i laskę wanilii, tymianek oraz cukier. Włożyć gruszki (powinny one być przykryte winem), nałożyć pokrywkę, gotować 30 minut.
Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a wino dalej gotować na średnim ogniu przez 30 minut, aby uzyskać zredukowany sos.
Gruszki w czerwonym winie serwować w całości polane winnym sosem.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
2 listopada 2017 at 14:09
A smak… obłędny. Koniecznie trzeba spróbować. 🙂
Cook and Love
1 listopada 2017 at 23:32
Wygląda niesamowicie:)