Gruszki w czerwonym winie

M&B
Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie to moje jesienne marzenie. Zanim zostały zrobione, zjedliśmy lub wykorzystaliśmy ponad kilogram gruszek specjalnie kupionych do tego deseru. Ostatnia partia doczekała się wrzucenia do garnka i zalania czerwonym winem. 🙂 Po pół godzinie wyjęliśmy bordowe, aromatyczne, korzenne gruszki. Zajadając gruszki gotowane w czerwonym winie, mogłam powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne spełnienie marzenia. 😉

Składniki na gruszki w czerwonym winie

  • 4-6 gruszek (małych, twardych)
  • 1/2 kory cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 kawałek gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina
  • 10 łyżek cukru




Wykonanie

Gruszki obrać, zostawiając ogonki.

Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, ostrym nożem wyjąć nasionka. Do garnka wlać wino, dodać wszystkie przyprawy, w tym nasiona i laskę wanilii, tymianek oraz cukier. Włożyć gruszki (powinny one być przykryte winem), nałożyć pokrywkę, gotować 30 minut.

Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a wino dalej gotować na średnim ogniu przez 30 minut, aby uzyskać zredukowany sos.

Gruszki w czerwonym winie serwować w całości polane winnym sosem.




gruszki w czerwonym winie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gruszki w czerwonym winie
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    2 listopada 2017 at 14:09

    A smak… obłędny. Koniecznie trzeba spróbować. 🙂

  • Cook and Love

    1 listopada 2017 at 23:32

    Wygląda niesamowicie:)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis