Naleśniki z łososiem

M&B
Naleśniki z łososiem

Naleśniki zna każdy z nas i często robi je w domu na śniadanie, obiad lub kolację. Dzisiaj proponujemy pyszne naleśniki z łososiem. Tym razem nie mieliśmy ochoty na zwyczajne z dżemem, a ponieważ w lodówce był wędzony łosoś, dokupiliśmy serek kanapkowy i zrobiliśmy je w takim odrobinę niecodziennym połączeniu. To była bardzo pozytywna odmiana.

Naleśniki z łososiem – składniki

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • czubek noża proszku do pieczenia
  • czubek łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:




Przygotowanie

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Nadzienie:

Łososia pokroić w cienkie plasterki.

Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i połączyć z serkiem.

Wykonanie

Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Wystudzić.

Serek z pietruszką rozprowadzić na naleśnikach, ułożyć na nim łososia, zwinąć w rulon. Naleśniki z łososiem można podawać np. z sosem czosnkowym lub ziołowym.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Naleśniki z łososiem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Komentarze

  • admin

    29 września 2015 at 18:07

    Ja Ciebie też kocham Moja M. 🙂

  • admin

    29 września 2015 at 17:56

    Widzę, że mamy pracowity wieczór. 🙂 Ja działam w opisach, a Ty w przepisach. Doskonale się uzupełniamy, wieczorem będzie co czytać. 🙂 Kocham Cię Mój B. 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis