Winna szarlotka

Choć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie, do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście damy szansę także innym kandydatom. 😉
Winna szarlotka – składniki
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka wielkości L
Prażone jabłka:
- 2 kg jabłek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 300 g cukru
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe
- 500 ml soku jabłkowego
- 250 ml białego wytrawnego wina
Jabłkowa pianka:
- 250 g soku jabłkowego
- 20 g żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Kruche ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto.
Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Prażone jabłka:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać cukier oraz wlać wino. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, aż jabłka staną się szkliste, a sok odparuje.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać szklankę soku jabłkowego i szklankę wina, postawić na ogniu. W drugiej szklance soku rozprowadzić budynie, wlać je do reszty płynów, gdy te zaczną wrzeć. Mieszając trzepaczką, zagotować budyń.
Gorący budyń przełożyć do garnka z gorącymi jabłkami, postawić na ogniu, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Chwilę pogotować.
Gorącą masę wylać na zimne ciasto, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do wystygnięcia.
Jabłkowa pianka:
Do garnka wlać sok jabłkowy, zagotować, zestawić z ognia, wsypać żelatynę i ją rozpuścić. Odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę jabłkową i wymieszać ją z kremówką.
Jabłkową piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wycisnąć na wierzch ciasta.
Winną szarlotkę wstawić do lodówki na całą noc.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Zuza
24 września 2017 at 02:06
a jakie nadzienie-mus! bajeczne!