Grochówka
Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych i klasycznych zup. Ma wiele wariantów, my zdecydowaliśmy się na przygotowanie grochówki na wędzonym boczku i to była doskonała decyzja. Zupa wyszła bardzo gęsta, aromatyczna, pachniała boczkiem i majerankiem, a do tego była bardzo sycąca. Miała tylko jedną wadę – było jej za mało. 😉
Grochówka – składniki
- 250 g grochu łuskanego
- 150 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 litry wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Groch namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, najlepiej przez noc.
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej wody, dodać opłukany groch, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, gotować przez 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, zeszklić na złoto.
Ziemniaki obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Wraz z boczkiem i cebulą dołożyć do gotujących się warzyw, gotować do ich miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania dodać majeranek, rozcierając go w dłoniach, aby wydobyć zawarte w nim olejki eteryczne, grochówkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
|
1 Komentarze
nietylkopasta.pl
3 grudnia 2015 at 11:49
z pewnością i smaczna i pożywna zupa 🙂