Grochówka

M&B
grochówka

Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych i klasycznych zup. Ma wiele wariantów, my zdecydowaliśmy się na przygotowanie grochówki na wędzonym boczku i to była doskonała decyzja. Zupa wyszła bardzo gęsta, aromatyczna, pachniała boczkiem i majerankiem, a do tego była bardzo sycąca. Miała tylko jedną wadę – było jej za mało. 😉

Grochówka – składniki

  • 250 g grochu łuskanego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Groch namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, najlepiej przez noc.

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej wody, dodać opłukany groch, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, gotować przez 20 minut.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, zeszklić na złoto.

Ziemniaki obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Wraz z boczkiem i cebulą dołożyć do gotujących się warzyw, gotować do ich miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania dodać majeranek, rozcierając go w dłoniach, aby wydobyć zawarte w nim olejki eteryczne, grochówkę doprawić do smaku solą i pieprzem.




grochówka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Grochówka
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis