Szarlotka z kokosem

Myślę, że co jakiś czas każdy z nas ma ochotę na tradycyjne domowe ciasto, którego smak i zapach zna juz od dzieciństwa. Jednym z takich ciast jest szarlotka, którą tym razem upiekliśmy dodając do ciasta i bezy wiórki kokosowe. Szarlotka z koksową bezą połączyła w sobie kruchość ciasta, miękkość i soczystość jabłek oraz słodycz i chrupkość kokosowej pianki. Taka wersja szarlotki z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi i wielbicielowi jabłeczników.
Szarlotka z kokosem – składniki
Kruche ciasto kokosowe:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g wiórek kokosowych
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka z jajek wielkości L
- 7 łyżek zimnej wody
- 1 szczypta soli
Jabłkowe nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Beza kokosowa:
- 4 białka z jajek wielkości L
- 200 g cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Kruche ciasto kokosowe:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekać dużym nożem, następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę. Szybko zagnieść składniki na jednolitą masę, ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłkowe nadzienie:
Jabłkowe nadzienie przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już podpieczone.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać.
Beza kokosowa:
Bezę również przygotować, gdy ciasto zostanie już podpieczone.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijać, aby powstała gęsta i błyszcząca piana z białek. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki i rozłożyć je na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Przestudzić.
Na podpieczone ciasto z kokosem wyłożyć jabłkowe nadzienie, na nim rozprowadzić równomiernie kokosową piankę.
Szarlotę z kokosową bezą ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku przez 15 minut, wyjąć i pozostawić w blasze do wystudzenia.
Podobne przepisy
