Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia

Kolejna nasza propozycja na mazurka, tym razem bez konieczności pieczenia. Przy robieniu czekoladowo-orzechowego mazurka przyda się umiejętność ubijania jajek na parze, co wbrew obawom mniej doświadczonych kucharzy, wcale nie jest trudne. Gdy już ten etap będziemy mieć gotowy, dalsze przygotowywanie deseru idzie błyskawicznie i podwójnie czekoladowa słodkość będzie czekała na gości. 🙂
Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia – składniki
Krem czekoladowo-orzechowy:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 250 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 100 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Dodatkowo:
- 2 wafle (użyliśmy 26×26 cm)
|
Przygotowanie
Krem czekoladowo-orzechowy:
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, umieścić ją na garnku z wodą, tak aby jej nie dotykała. Całość postawić na piec, trzymać na dużym ogniu, żeby para ogrzewała zawartość miski. Jajka ubijać, aż powstanie z nich gęsta, biała masa. Odstawić do wystudzenia.
Masło z margaryną utrzeć na białą, puszystą konsystencję. Dodawać stopniowo ubite na parze jajka, cały czas miksując na niskich obrotach.
Czekoladę posiekać nożem, orzechy zmielić i razem z kakao wmieszać do poprzedniej masy.
Polewa:
W garnku umieścić margarynę, cukier, kakao, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie
Czekoladowo-orzechowym kremem równomiernie posmarować jeden wafel, nałożyć na niego drugi. Lekko obciążyć i pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin.
Na wierzchu rozprowadzić polewę i udekorować. Mazurek przechowywać w lodówce.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
ami
17 marca 2016 at 15:38
Wygląda bardzo smakowicie. Lubię krem z jajek ubijanych na parze. Z orzechami musi być przepyszne 🙂