Pierś kurczaka w panierce panko

Jakiś czas temu zrobiliśmy spis naszych zapasów i w ten sposób znaleźliśmy panierkę panko. Gdy w długi majowy weekend Polacy cieszyli się kaszanką i kiełbasą z grilla, my – nie mając takiej możliwości – zrobiliśmy sobie pierś kurczaka w panierce panko. Część mięsa usmażyliśmy w większym kawałku do obiadu, a z części zrobiliśmy nuggetsy, które po podgrzaniu w piekarniku były smaczną przekąska do wieczornego filmowego seansu.
Pierś kurczaka w panierce panko – składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 opakowanie panierki panko (200 g)
- 100 ml maślanki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Wykonanie
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je na pojedyncze filety, odkroić polędwiczki, a jeśli piersi są grube, przekroić je wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do maślanki wymieszanej z suszonym czosnkiem. Odstawić na 20 minut.
W tym czasie do miseczki wsypać obie mąki, wlać mleko oraz wbić jajko, lekko posolić. Wymieszać – ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Kawałki mięsa wyjąć z marynaty, zdjąć jej nadmiar, po czym każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i obtaczać w panierce panko.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść piersi w panierce, smażyć z każdej strony na złocisty kolor – czas zależy od wielkości i grubości mięsa. Po usmażeniu wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pierś kurczaka w panierce panko podawać z sosem czosnkowym z dodatkiem frytek i porcji warzyw.
Nie wiesz, gdzie kupić panierkę Panko? Wyszukaj najlepszą dla siebie ofertę spośród wielu w Ceneo PANIERKI PANKO
Podobne przepisy





