Surówka z selera

M&B
surówka z selera

Inspiracje mieszkają wszędzie, ta przyszła do nas ze sklepowej półki. Najpierw kupiliśmy pudełeczko surówki w celu wypróbowania i tak nam ona posmakowała, że od tamtej chwili surówka z selera często gości na naszym stole jako dodatek do obiadu. W tegoroczne wakacje była także hitem rodzinnego spotkania, smakowała nawet dzieciom niejedzącym warzyw. Nic dziwnego, ciężko jest się oprzeć połączeniu jabłek, selera korzeniowego i słodyczy rodzynek. Zdecydowanie polecamy smaczną domową surówkę z selera. 🙂

Surówka z selera – składniki

  • 400 g selera korzeniowego
  • 350 g jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli




Przygotowanie

Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazdka. Do pustej miski wlać sok z cytryny, zetrzeć do niej jabłka na grubych oczkach, wymieszać z sokiem – dzięki temu jabłka pozostaną białe.

Do jabłek przełożyć seler, dodać szczyptę soli, śmietanę, majonez, cukier i rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Surówkę z selera schłodzić w lodówce.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Surówka z selera
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis