Surówka z selera

Inspiracje mieszkają wszędzie, ta przyszła do nas ze sklepowej półki. Najpierw kupiliśmy pudełeczko surówki w celu wypróbowania i tak nam ona posmakowała, że od tamtej chwili surówka z selera często gości na naszym stole jako dodatek do obiadu. W tegoroczne wakacje była także hitem rodzinnego spotkania, smakowała nawet dzieciom niejedzącym warzyw. Nic dziwnego, ciężko jest się oprzeć połączeniu jabłek, selera korzeniowego i słodyczy rodzynek. Zdecydowanie polecamy smaczną domową surówkę z selera. 🙂
Surówka z selera – składniki
- 400 g selera korzeniowego
- 350 g jabłek
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazdka. Do pustej miski wlać sok z cytryny, zetrzeć do niej jabłka na grubych oczkach, wymieszać z sokiem – dzięki temu jabłka pozostaną białe.
Do jabłek przełożyć seler, dodać szczyptę soli, śmietanę, majonez, cukier i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Surówkę z selera schłodzić w lodówce.
|
Podobne przepisy
