Biały ser z kminkiem

W poszukiwaniu ciekawych potraw zajrzeliśmy do książki z przepisami kuchni śląskiej. Zaciekawił nas przepis na domowy biały ser z kminkiem. Wykonanie go jest banalnie proste, a smak? Hmmm, zaskakujący, również tym, że ser z każdym kęsem smakuje coraz lepiej. Pierwsze wrażenie jest negatywne, gdyż od razu czuć, że powstał z lekko nieświeżego twarogu. Pomyśleliśmy, że tylko straciliśmy specjalnie zakupiony do tego ser i masło, ale daliśmy mu szansę – wzięliśmy drugi kęs białego sera z kminkiem. Było na tyle lepiej, że postanowiliśmy go zjeść, dzisiaj mamy już niewielki kawałek. Mimo tego nie możemy go polecić z czystym sumieniem.
Biały ser z kminkiem – składniki
- 500 g białego sera
- 100 g masła
- 1 czubata łyżeczka kminku
- 1 jajko
- sól do smaku
|
Przygotowanie
Biały ser wyjąć z lodówki i zostawić na jedną, dwie doby, żeby odrobinę zgliwiał.
W garnku rozpuścić masło, dodać pokruszony ser, gotować 20 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. W połowie gotowania dosypać kminek i przyprawić solą. Pod koniec dodać rozmieszane jajko ale najpierw należy zmniejszyć ogień, żeby jajko po wlaniu od razu się nie ścięło, tylko dobrze wymieszało.
Biały ser z kminkiem przelać do salaterki, wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin.
|
Podobne przepisy
