Dyniowe latte

M&B
Dyniowe latte

Dynia nadal gości u nas w kuchni. Mamy kilka pomysłów na jej wykorzystanie i cichą nadzieję, że już w ten weekend wszystkie je opiszemy i zamieścimy tutaj. Jak na razie proponujemy znaleźć czas na małą przerwę, a w czasie niej skosztować pysznego, rozgrzewającego, kuszącego dodatkami dyniowego latte. Pomysł na nią przyszedł do nas podczas rozmowy z Siostrą mieszkającą w USA, gdzie jedna z topowych kawiarni proponuje Pumpkin Spice Latte. Nie trzeba się nigdzie wybierać, aby cieszyć się smakiem kawy wzbogaconej o słodkość dyni oraz aromatyczne przyprawy. 🙂

Dyniowe latte – składniki

Mus dyniowy:

  • 300 g dyni
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Latte:

  • 2 szklanki zaparzonej kawy
  • 1 szklanka mleka
  • cukier do smaku




Przygotowanie

Mus z dyni:

Dynię umyć, wydrążyć nasiona wraz z miękką częścią, obrać ze skórki, odważyć 300 g, pokroić na kostkę.

Do garnka wlać wodę, włożyć dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę i pognieść na puree.

Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.

Latte:

Zaparzyć kawę wg ulubionego sposobu.

Mleko dobrze podgrzać ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, spienić spieniaczem do mleka.

Wykonanie

Na dno wysokiej szklanki do latte włożyć 1 łyżeczkę musu dyniowego. Powoli wlewać spienione mleko, a następnie gorącą kawę – bardzo ostrożnie po ściance szklanki przy użyciu odwróconej łyżki. W ten sposób otrzyma się dyniową kawę latte o 4 warstwach – mus dyniowy, mleko, kawa i pianka z mleka.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dyniowe latte
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis