Dyniowe latte
Dynia nadal gości u nas w kuchni. Mamy kilka pomysłów na jej wykorzystanie i cichą nadzieję, że już w ten weekend wszystkie je opiszemy i zamieścimy tutaj. Jak na razie proponujemy znaleźć czas na małą przerwę, a w czasie niej skosztować pysznego, rozgrzewającego, kuszącego dodatkami dyniowego latte. Pomysł na nią przyszedł do nas podczas rozmowy z Siostrą mieszkającą w USA, gdzie jedna z topowych kawiarni proponuje Pumpkin Spice Latte. Nie trzeba się nigdzie wybierać, aby cieszyć się smakiem kawy wzbogaconej o słodkość dyni oraz aromatyczne przyprawy. 🙂
Dyniowe latte – składniki
Mus dyniowy:
- 300 g dyni
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Latte:
- 2 szklanki zaparzonej kawy
- 1 szklanka mleka
- cukier do smaku
|
Przygotowanie
Mus z dyni:
Dynię umyć, wydrążyć nasiona wraz z miękką częścią, obrać ze skórki, odważyć 300 g, pokroić na kostkę.
Do garnka wlać wodę, włożyć dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę i pognieść na puree.
Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Latte:
Zaparzyć kawę wg ulubionego sposobu.
Mleko dobrze podgrzać ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, spienić spieniaczem do mleka.
Wykonanie
Na dno wysokiej szklanki do latte włożyć 1 łyżeczkę musu dyniowego. Powoli wlewać spienione mleko, a następnie gorącą kawę – bardzo ostrożnie po ściance szklanki przy użyciu odwróconej łyżki. W ten sposób otrzyma się dyniową kawę latte o 4 warstwach – mus dyniowy, mleko, kawa i pianka z mleka.
|