Panna cotta z galaretką z wina musującego
Ta część z Was, która w miarę regularnie zagląda na naszego bloga, z pewnością zauważyła, że wśród słodyczy dominują u nas ciasta. Od czasu do czasu lubimy jednak przygotować sobie nieco inny słodki deser, zwłaszcza w ciepłe dni. Nasza wersja panna cotty z galaretką z wina musującego i malin przypadnie do gustu tym, którzy lubią lekkie, mało słodkie desery z owocami. Smak winnej galaretki świetnie komponuje się z aksamitną, delikatną galaretką z mleka i kremówki, każdy kęs smakuje wybornie i zachęca do ponownego zanurzenia łyżeczki w deserze. Właśnie przyszło mi do głowy, że panna cotta z galaretką może być dobrym pomysłem na komunijne słodkości, oczywiście pod warunkiem użycia musującego wina bezalkoholowego. 🙂 Myślę, że spodoba się i posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. 🙂
Składniki na panna cotta z galaretką z wina musującego
Panna cotta:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Galaretka z wina musującego:
- 500 ml wina musującego
- 200 g malin
- 10 g żelatyny
- 50 ml wody
|
Przygotowanie
Galaretka z wina musującego:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Wino musujące wlać do miski, dodać do niego żelatynę, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
Do 6 kieliszków lub niskich szklanek włożyć kilka malin, wlać ok. 100 ml płynu, przechylić lekko naczynie i podeprzeć je. Wstawić do lodówki, dbając o to, aby szklanka była odpowiednio przechylona.
Panna cotta:
Połówkę laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, aby jej nie przegotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące.
Do garnka wlać kremówkę i mleko, wsypać cukier. Dodać ziarenka wydrążone z wanilii i jej strąk, gotować, aż mieszanina stanie się gorąca, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wyjąć strąki wanilii. Dwie łyżki mleka z kremówką wlać do płynnej żelatyny, wymieszać i z powrotem wlać do garnka, zamieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
Wykonanie
Naczynie z galaretką i malinami wyjąć z lodówki, do każdego naczynia powoli wlać tężejącą mleczną galaretkę.
Panna cottę z galaretką z wina musującego wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
|
1 Komentarze
posmakujto!
6 maja 2018 at 18:05
Fantastycznie się prezentuje, na pewno jest też bardzo smaczny 🙂